Ana içeriğe atla

10 MADDEDE KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI




1.    Kat malikleri/ temsilciler kurulu kararlarının bağlayıcılığı kanunda net olarak anlatılmıştı ve hükme bağlanmıştır:

2.    Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun  hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir. Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri,  yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler. Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan  anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır. Kat malikleri kurulu  kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter  mührüyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.Bir husus hakkında ilerde  çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha   önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür.

3.    Burada tekrarlamamız gerekir ki; kararların bağlayıcılığı çok güçlüdür. Asıl olan bu   bağlayıcılığı sağlayacak usul ve esasları tam olarak yerine getirmektir. Karaların alındığı    toplantılara yapılacak çağrı, toplantı tarihleri, toplantılar arasındaki süre, çağrının yapılacağı     malik listesinin tapu kaydına dayalı olması, hazirundaki listenin de aynı şekilde tapu kaydına  uygun, kimlik kontrollü, vekalet kısıtlamasına uyulmuş şekilde olması ve toplantı heyetinin  tutanağın hukuki değerini sağlayacak tecrübe-bilgi ve beceri de olması gerekir. Bunlara dikkat  edilmeden alınacak olan kararlar dava edildiğinde genellikle usulden iptal edilebilecektir.

4.    Kat malikleri kararları yönetsel işlerle ilgili olmalıdır. Kararlar kat mülkiyeti veya mülkiyete  ilişkin bir hakkı düzenleyici veya bunun hakkında olamaz.

5.    Kararlar, kanuna, yönetim planına, resmi senede (kuruluş sözleşmesi), vb. resmi makamların arşivine girmiş sözleşme, mevzuat ve kanunlara aykırı olamaz.

6.    Resmi senet, yönetim planında aksi bulunan bir karar ancak bunları değiştirmeye yetecek oy oranı ile olabilirken, kanuna aykırı olan bir karar hiçbir şekilde geçerli olmayacaktır.

7.    Kararların alındığı toplantıya katılmış olsun olmasın, olumlu veya olumsuz oy kullanmış olsun,  toplantıdan sonra mülk edinmiş olsun tüm malikler bu kararlara yine kat malikleri kurulunca   veya mahkeme karınca iptal edilmedikçe uymak zorundadır.

8.    Bir kat maliki toplantıya katılmamışsa kararları tanımama hakkını elde etmez, o kararların   kendine ulaştırılmasını isteme hakkını elde eder. Kararın hukuki olmadığını düşünen malikler  mahkemeye  başvurarak kararın iptalini talep edebilirler. Kararın mahkemeye verilmiş olması, mahkemenin devam ettiği gerekçesi ile davacıya karalara uymama hakkı vermez.

9.    Karaların, noterden açtırılmış deftere yapıştırılmış olması noterce tasdiklendiği anlamını  taşımaz. Ancak bu uygulama kanundaki şekli yakalayarak karara hukuki geçerlilik kazandırır.    

10. Önemli olan kararların altında tüm katılımcıların imzasının bulunmasıdır. Bu karar metni, başka  bir kağıda yazılmış, sonra deftere yapıştırılmış da olabilir. Tavsiyemiz, tutanak altında yalnızca toplantı heyetinin imzalarının bulunulması ile yetinilmemesidir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 MADDEDE SİTE YÖNETİMİNDE KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

1.        Kat İrtifakı; yapılmakta olan ya da yapılması tasarlanan bir yapının bağımsız olarak kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki yahut arsanın ortak malikleri tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifaktır. Bu irtifaka sahip kişilere “Kat İrtfakı Sahibi” denir. 2.        Kat Mülkiyeti; tamamlanmış bir kargir (taş ve beton kullanılarak) yapının ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo..., gibi bölümleri üzerinde o taşınmazın maliki ya da ortakları tarafından kurulan mülkiyet haklarına “Kat Mülkiyeti”, bu hakka sahip olanlara ise “kat maliki”, denir. Aralarındaki farklar: 3.        Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda, bağımsız bölümler üzerinde   söz konusu iken, kat irtifakı yapılmaya niyetlenilmiş, bunun için resmi merciden gerekli izinleri alınmış ve tapuya tescil edilmiş olmasına rağmen henüz fiili-hukuki anlamda tamamlanm

TOPLU YAPILAR VE KMK MADDE 70

Toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanununun 70. maddesi; “Yönetim Planı” hakkındadır. Bu maddedeki şu tabir çok önemlidir: “.., , Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır. ,…”   Buradaki cümleyi kanunun ruhu itibariyle “bütün kat maliklerinin beşte dördü” olarak okumak gerekir. Aksine okumalar butlan durumdadır. 500 bağımsız bölümlü bir toplu yapıda 100 adedi farklı farklı kişilerin olsun, 400 tanesi de özel veya tüzel bir kişiliğe ait olsun. Burada malik sayısı 101’dir.400 bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilik   diğer bağımsız bölüm maliklerinin en az 80’i ile birleşmedikçe yönetim planını değiştiremez. Böylece azınlığın çoğunluğa tahakkümü de önlenmiş olur. Kanun koyucunun amacı da budur. Yoksa yukarıdaki örnekte, toplu yapıdaki   400 bağımsız bölüme malik olan kişi (banka veya şirket veya imalatçı firma, toprak sahibi) tek başına bağımsız

4 MADDEDE SİTE YÖNETİMDE GİDERLER VE AİDATLAR

1.     Site Yönetiminin Giderleri nelerdir? (KMK madde 20,72) Sitelerin güvenli, temiz, bakımlı bir yaşam alanı olması ve bu özelliğin muhafazası için bazı tanımlı enerji-malzeme-emek kalemleri ihtiyacı bulunur. Bu ihtiyaçların karşılanmasından giderler oluşur. Bu ihtiyaçların yanında maliklerin beklentileri ile sosyal yapının gereği bazı lüks işler de talep edilebilir ve bunların da giderleri oluşur. İhtiyaç/ mecburiyet   olarak nitelendirilen güvenlik-temizlik ve bakım KMK madde 19’da zorunlu kılınmış ve bunların giderlerinin paylaşımı da KMK madde 20’de hükme bağlanmıştır. 2.     Site Yönetiminin Giderleri Nasıl Karşılanır? (KMK madde 20) Bu konu, eğer yönetim planında farklı bir hüküm yoksa, KMK madde 20 hükümce uygulanır. Yönetim planında giderlerin paylaşımına esas olarak (arsa payı, m2, eşit veya karma) bazı paylaşım şekilleri öngörülmüş ise, oluşacak gider avans niteliğinde bu öngörü çerçevesinde paylaştırılır. Gider avansına bazı gerekçelerle katılmamak müm