Ana içeriğe atla

15 MADDEDE KURUL KARARLARINA İTİRAZ/KARAR İPTALİ DAVALARI DETAYLARI




1.       Siteler kanuna muhalif olmayan hükümler içeren yönetim planlarına sadık kalınarak kat malikleri kurulunca yönetilir. Kat malikler kurulu, net anlamı ile usulüne uygun çağrı (KMK 29) ile, açılışı yapılan (KMK30), kanun hükümlerine uygun oy hesabı ile(KMK 31), kararların  (KMK 32) alındığı toplantılardır/olmalıdır.

2.       Bu kararlar, yönetim planında olduğu gibi, tüm  mevcut ve sonradan mülk edinecek kat maliklerini bağlayıcı niteliktedir.

3.       Kat malikleri kurulu kararlarının iptali istemiyle açılacak davalarda aktif husumet ehliyeti kural olarak kat maliklerinindir.  Bu kararların iptaline ilişkin olarak kat maliklerinin yanında,   karardan etkilenen, hukuki gerekçe ile bağımsız bölümü devamlı kullananların (kiracı, vb.) dava açma hakkı vardır. (Y.18.HD. 08.06.2009 437-6152)

4.       Kurul kararları mahkemece iptal edilmedikçe geçerlidir. (Y. 18. HD. 03.05.2004 3149-3617)

5.       Birinci paragrafta belirttiğimiz usullere uyarak alınmış kararlar usulden hukuki sağlamlıktadır.  İptali talebiyle dava edilmiş davalar genellikle yapılan kurulun yukarıdaki usullere uyulmadan yapılmamasından dolayı, daha hakimin takdirine (esasa) gerek kalmadan iptal riski ile karşı karşıyadır.

6.       Kat malikleri  kurulunca, hakkında ibra kararı  alınmış bir yöneticiyle ilgili kararın, hukuki bir geçerliliği olmadığından, bu kararın da iptaline, mahkemece  karar verilmesine de gerek yoktur. Bir yönetici, zimmetine para geçirmişse veya usulsüzlük yapmışsa genel hükümler üzerinden her zaman dava edilebilir, yargılanabilir. ( Y. 18. HD. 04.11. 2010  8504-14506)

7.       Oysa sitelerde mevzuat tam uygulansa, malik iradesi kararlar üzerinden sahaya yansır. Mahkemece iptal edilme sebebi,  malik iradesi olan kararların yanlışlığı değil,  yapılan toplantılarda kanuna muhalif süreç usulüdür. Ancak çoğu yönetin bunun farkında olmadığından,  karar iptal edildiğinde, avukatların davaya yeterince ilgi göstermediğinden, davayı açıp da iptali sağlayan taraf ise,  avukatının davaya çok iyi hazırlandığından bahseder.
8.       Oysa,  dava esastan değil, usul sakatlığından dolayı esasa girmeden, kanuna muhalif toplantı ürünü kararların doğal olarak iptali şeklinde sonuçlanmıştır.

9.       Toplantıya katılan malik, davetin usulüne aykırı olduğunu ileri süremez, karara olumlu oy kullanan malik ise, kararın iptalini isteyemez.

10.   Hakkında  kurulca karar verilmemiş uygulamaların mahkeme öncesinde, kat malikleri kurulunda görüşmeye götürülmesi gerekir.(KMK 32) Ancak, kat malikleri kurulunda görüşülmüş ve kara bağlanmış bir konunun tekrar kat malikler kurulunda görüşülmesi gerekçesi ile dava reddedilemez. (Y.18.HD. 12.02.2001 770-935)

11.   Kat malikleri kurulunun uygulanması ile doğabilecek zarardan yalnız yönetici değil, karara katılan tüm kat malikleri arsa payı oranında sorumludur.

12.   Kararların alınışı bir toplantı tutanağı ile kayıt altına alınarak tüm katılımcılara imzalatılmalıdır, kararla ilgili toplantıya katılım listesindeki imzalar, kararın alınışındaki yazılı oylama / onay / onaysızlıkla bağdaştırılamaz.

13.   Kat mülkiyetine dahil ve kullanılmakta olan taşınmaz için kayyım tayin edilemez. Sitelere, yönetici atanması ayrı bir hukuktur.

14.   Kararın iptali davalarında, toplantıya bir maliki temsil etmek üzere katılmış olan vekile husumet yönlendirilemez, husumetin muhatabı (asıl) kat malikidir. (Y. 18. HD. 14.11.2001 9888-10317)

15.   Kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye, toplu yapılarda ise ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulunca seçilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir. Yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. Kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.

Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı     www.konutsitesiyonetimi.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 MADDEDE SİTE YÖNETİMİNDE KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

1.        Kat İrtifakı; yapılmakta olan ya da yapılması tasarlanan bir yapının bağımsız olarak kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki yahut arsanın ortak malikleri tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifaktır. Bu irtifaka sahip kişilere “Kat İrtfakı Sahibi” denir. 2.        Kat Mülkiyeti; tamamlanmış bir kargir (taş ve beton kullanılarak) yapının ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo..., gibi bölümleri üzerinde o taşınmazın maliki ya da ortakları tarafından kurulan mülkiyet haklarına “Kat Mülkiyeti”, bu hakka sahip olanlara ise “kat maliki”, denir. Aralarındaki farklar: 3.        Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda, bağımsız bölümler üzerinde   söz konusu iken, kat irtifakı yapılmaya niyetlenilmiş, bunun için resmi merciden gerekli izinleri alınmış ve tapuya tescil edilmiş olmasına rağmen henüz fiili-hukuki anlamda tamamlanm

TOPLU YAPILAR VE KMK MADDE 70

Toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanununun 70. maddesi; “Yönetim Planı” hakkındadır. Bu maddedeki şu tabir çok önemlidir: “.., , Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır. ,…”   Buradaki cümleyi kanunun ruhu itibariyle “bütün kat maliklerinin beşte dördü” olarak okumak gerekir. Aksine okumalar butlan durumdadır. 500 bağımsız bölümlü bir toplu yapıda 100 adedi farklı farklı kişilerin olsun, 400 tanesi de özel veya tüzel bir kişiliğe ait olsun. Burada malik sayısı 101’dir.400 bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilik   diğer bağımsız bölüm maliklerinin en az 80’i ile birleşmedikçe yönetim planını değiştiremez. Böylece azınlığın çoğunluğa tahakkümü de önlenmiş olur. Kanun koyucunun amacı da budur. Yoksa yukarıdaki örnekte, toplu yapıdaki   400 bağımsız bölüme malik olan kişi (banka veya şirket veya imalatçı firma, toprak sahibi) tek başına bağımsız

4 MADDEDE SİTE YÖNETİMDE GİDERLER VE AİDATLAR

1.     Site Yönetiminin Giderleri nelerdir? (KMK madde 20,72) Sitelerin güvenli, temiz, bakımlı bir yaşam alanı olması ve bu özelliğin muhafazası için bazı tanımlı enerji-malzeme-emek kalemleri ihtiyacı bulunur. Bu ihtiyaçların karşılanmasından giderler oluşur. Bu ihtiyaçların yanında maliklerin beklentileri ile sosyal yapının gereği bazı lüks işler de talep edilebilir ve bunların da giderleri oluşur. İhtiyaç/ mecburiyet   olarak nitelendirilen güvenlik-temizlik ve bakım KMK madde 19’da zorunlu kılınmış ve bunların giderlerinin paylaşımı da KMK madde 20’de hükme bağlanmıştır. 2.     Site Yönetiminin Giderleri Nasıl Karşılanır? (KMK madde 20) Bu konu, eğer yönetim planında farklı bir hüküm yoksa, KMK madde 20 hükümce uygulanır. Yönetim planında giderlerin paylaşımına esas olarak (arsa payı, m2, eşit veya karma) bazı paylaşım şekilleri öngörülmüş ise, oluşacak gider avans niteliğinde bu öngörü çerçevesinde paylaştırılır. Gider avansına bazı gerekçelerle katılmamak müm