Ana içeriğe atla

17 MADDEDE SİTE YÖNETİMLERİNDE HAKİMİN MÜDAHALESİ DETAYLARI -I



1.      Kat Mülkiyet Kanununun 33. maddesindeki yetki, kamu düzeni ile ilgili olduğundan resen dikkate alınır.
2.      KMK madde 18 hükmüne uygun davranmayan (ihtar yapılmasına karşın  davranışında ısrar dene) kiracı hakkında KMK 33 hükümlerince dava açılabilir ve bu maddedeki cezaları alması umulabilir.
3.      Fiilen mevcut olmayan katın (bağımsız bölümün) maliki, arsa payı olsa bile site yönetimi ile ilgili dava açamaz.
4.      Kat malikleri kurulunca, özellikle görevlendirilmemiş / yetkilendirilmemiş kat maliki  KMK madde 24’deki konularda dava açamaz.
5.      İntifa hakkı sahibi, kat maliki gibi ortak gider borcunu ödemeyenler hakkında dava açabilir.
6.      Miras bırakanın ortak giderlerle ilgili borcundan dolayı tek bir mirasçıya dava açılabilir.
7.      Kiracı, ortak yerlerin kullanımına ilişkin bir hak ihlalinde dava açabilir, ancak ortak giderler konusunda dava açamaz.(BKNZ:Y.18.HD.25.11.1996 9412-10417)
8.      Yönetimin değişmesi, davayı takip eden avukata yeniden vekalet verilmesini gerektirmez.
9.      Yetkisi bitmiş yönetici, yönetim işleri ile ilgili yeni bir dava açamaz.
10.  Yönetim planındaki bir maddenin yorumuna ilişkin tespit davası açılamaz.
11.  Öncesinde projeye aykırılıkla yapılan bir işe ses çıkarmayan malik, bu işle ilgili giderlere katılma söz konusu olduğunda, aykırılık nedeniyle dava açamaz. (BKNZ:Y. 18. HD. 17.02.1995 1232-12441)
12.  Kapıcı, maliklerden alacağına dair kat maliklerine, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerince değil, genel hükümlere göre dava açabilir. (BKNZ:Y.18.HD.01.11.1995 9670-11058)
13.  Kat Mülkiyet Kanunda oylama nispetlerinde sorunsuz olarak alınmış bir kararın uygulanmasında, idari bir mevzuat varsa, idari mevzuatın hükümleri saklıdır.( BKNZ:Y. 18. HD. 12.12.1996 10337-11129)
14.  KMK madde 33/son fıkrasındaki para cezası, Cumhuriyet Savcıları tarafından doğrudan doğruya araştırılıp kovuşturulan, hakkında iddianame düzenlenmesini gerektiren bir suç değildir. Şartlar oluşmuşsa dava doğrudan Sulh Mahkemesine açılır ve ceza talep edilebilir. (BKNZ:Y. 18. HD. 28.12.2009 5252-12734)
15.  Eski hale getirme süresinin başlangıcı kararın kesinleşmesi ile başlar.
16.  Kat maliki ile kiracı arasındaki husumetler genel hükümlere göre çözümlenir.
17.  Kat mülkiyetinde, site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur.
Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı       www.konutsitesiyonetimi.com








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

7 MADDEDE SİTELERDE SAKİNLERİN GÜVENLİK BEKLENTİSİ

Site yönetimlerinin temel varlık nedeni, maksadı site sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı bir tarzda daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı , site sakinlerinin kendini özel hissedebileceği sürdürülebilir bir yaşam atmosferi oluşturma ve bunu muhafaza edip geliştirmektir. Sonuçta, bu maksat site sakinleri beklentisinden ortaya çıkmıştır. Beklentilerden en önemlisi de “güvenlik hissi”-dir. 1.Site güvenliğinden, kanuni olarak resmi merciler; idari olarak site müdürlüğü, sosyal olarak site sakinleri beklenti içindedir. 2.Resmi merciler; mevzuata uygun uygulama, site yönetimi idari beceriler , sakinler ise güvenlik hissi beklentisi içindedir. 3.Herkes kurallar olsun ister ama , bu isteklilerden çok azı kurallara uyar. 4.Yüzlerce bağımsız bölümün, binlerce sakinin ikamet ve o kadar da misafirin gelip-gittiği bir alanda güvenlik uygulamalarından memnuniyet de şikayet de olacaktır. 5.Önemli olan site güvenlik uygulamalarının azami mevzuatsal uygunluğun...

TOPLU YAPILAR VE KMK MADDE 70

Toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanununun 70. maddesi; “Yönetim Planı” hakkındadır. Bu maddedeki şu tabir çok önemlidir: “.., , Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır. ,…”   Buradaki cümleyi kanunun ruhu itibariyle “bütün kat maliklerinin beşte dördü” olarak okumak gerekir. Aksine okumalar butlan durumdadır. 500 bağımsız bölümlü bir toplu yapıda 100 adedi farklı farklı kişilerin olsun, 400 tanesi de özel veya tüzel bir kişiliğe ait olsun. Burada malik sayısı 101’dir.400 bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilik   diğer bağımsız bölüm maliklerinin en az 80’i ile birleşmedikçe yönetim planını değiştiremez. Böylece azınlığın çoğunluğa tahakkümü de önlenmiş olur. Kanun koyucunun amacı da budur. Yoksa yukarıdaki örnekte, toplu yapıdaki   400 bağımsız bölüme malik olan kişi (banka veya şirket veya imalatçı firma, toprak sahibi) tek ba...

SİTELERDE GÖREVLİ DAİRELERİNİN TAHLİYESİ

Sitelerde bazı hizmetlerin görülmesi için çalıştırılan personele veya dışarıdan atanmış bir yöneticiye KMK Ek-madde 2 statüsünde ortak alan bir yer tahsis edilebilir. Bu yer kapıcı, görevli, bekçi dairesi olarak da tanımlanabilir. Bu kişilerin site yönetimi ile hizmet sözleşmesinin kat maliklerince veya yönetici tarafından sona erdirilmesi ile, aktin nasıl ve neden, haklı-haksız sona erdirildiğine bakılmaksızın, aktin feshinden itibaren 15 gün içinde kendilerine tahsis edilen yerleri tahliyesi zorunludur. Bu yerleri tahliye etmemekte direnilmesi halinde, herhangi bir   kat maliki veya yöneticinin, taşınmazın bulunduğu yerin en büyük mülki amirine başvurması ile, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın, bir hafta içinde zabıtaca boşaltılır. Muhatabın idari veya adli mercilere başvuruları boşaltma işleminin yerine getirilmesini engellemez. Farklı yorum ile buradan bir sonuç alınamazsa, konu mahkemeye taşınabilir. Ancak KMK 10 statüsünde, kiralanan alanlar, kira hukukun...