Ana içeriğe atla

18 MADDEDE KAT MÜLKİYETİNDE ARSA PAYI KAVRAMI



1.      Kat mülkiyeti rejiminde, malik veya ilgililerce en çok karıştırılan kavramdır.
2.      Arsa payı kavramının, pay ve arsa kelimelerinin sözlük anlamı çağrıştırması  ile ilgisi pek azdır.
3.      Arsa payının birimi olmaz, bir çeşit katsayıdır.
4.      Arsa payı, halk arasındaki “şerefiye” değerinin mülkiyet pay değeridir.
5.      Arsa payı hesaplaması  sosyo-ekonomik kompleks bir hesapla belirlenir, belirlenmelidir.
6.      Arsa payı kat irtifak sahiplerince sözleşme ile belirlenir, haklı sebeple açılacak dava ile de düzelmeye açık haldedir.
7.      Kat mülkiyetinde arsa payı, bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payı analitik ilişkisidir.
8.      Arsa payı, bir bağımsız bölümün o arsa üzerindeki ayni pay değeridir.
9.      Arsa payı, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken, ana yapının veya yapıların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında, (değerleme oranında) arsadan pay verilmesidir.

10.  Arsa payı bağımsız bölümlerin sayısına bölünerek eşit pay verilmeyeceği gibi bağımsız bölümlerin büyüklüklerine yani metrekarelerine göre de pay verilmemelidir.


11.  Arsa paylarının hakkaniyete ve yasalara uygun paylaştırılmasında, ne projeyi tasdik eden belediyeler ne de tapu daireleri bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediklerinden /bilmediklerinden birçok kooperatif ve müteahhit de olayın önemine veya bilgisine vakıf olmadığından arsa payları tekniğinden uzak veya arsayı binadaki bağımsız bölümün arsadaki değerinin  ilgisinin dışında oluşmaktadır.

12.  Bir bağımsız bölümün arsa payının anagayrimenkulün toplam arazisine oranı kadar hesapla çıkarılan yüzölçümü, o bağımsız bölümün toplam parsel üzerindeki arazisinin miktarından kendine düşen payı, yüz ölçümünü göstermek açısından kullanılması ve /veya bir bağımsız bölümün eklenti-tahsis dışında arsa payı veya başka bir hesapla toplam parselde kendine toprağı varmış hakkı araması, böyle bir hakkın varlığı veya bu hakkı fiziki evya fiili olarak çevirmesi, mülkiyet veya kullanımına alması mümkün veya söz konusu değildir.
13.  Kat mülkiyetinin çeşitli şekil veya adlarla tapu kütüğünde bir kişi veya kişilik lehine el değiştirmesi ile arsa payı da otomatikman, resen, doğal olarak lehtara geçer.
14.  Arsa payı, bağımsız bölümden ayrı olarak hiçbir ad veya şekil bir hakla kayıtlanamaz.
15.  Anagayrimenkulde kat mülkiyetine bağlanmamış veya lehine-üzerinde kat irtifakı kurulmamış veya boşta arsa payı bırakılamaz.
16.  Bağımsız bölüm veya kat irtifakı üzerindeki haklar, kendiliğinden arsa payını da kayıtlar.
17.  Anagayrimekulde kat mülkiyetinin kurulmasından önce o gayrimekulün kütükteki sayfasına tescil veya şerh edilmiş olan haklar, kat mülkiyetinde arsa payı oranında, kendiliğinden kayıtlar.
18.  Anagayrimekulde, arsa payı olmayan yerlerden KMK 20,72 madde  hükümlerince gider avansına katılmaları istenemez, buralar KMK 10 veya KMK 4 hükmünce ortak yer veya alanlardır, buralardan sözleşme veya protokolle kira geliri elde edilebilir, aidat bu kiranın içindedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 MADDEDE SİTE YÖNETİMİNDE KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

1.        Kat İrtifakı; yapılmakta olan ya da yapılması tasarlanan bir yapının bağımsız olarak kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki yahut arsanın ortak malikleri tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifaktır. Bu irtifaka sahip kişilere “Kat İrtfakı Sahibi” denir. 2.        Kat Mülkiyeti; tamamlanmış bir kargir (taş ve beton kullanılarak) yapının ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo..., gibi bölümleri üzerinde o taşınmazın maliki ya da ortakları tarafından kurulan mülkiyet haklarına “Kat Mülkiyeti”, bu hakka sahip olanlara ise “kat maliki”, denir. Aralarındaki farklar: 3.        Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda, bağımsız bölümler üzerinde   söz konusu iken, kat irtifakı yapılmaya niyetlenilmiş, bunun için resmi merciden gerekli izinleri alınmış ve tapuya tescil edilmiş olmasına rağmen henüz fiili-hukuki anlamda tamamlanm

TOPLU YAPILAR VE KMK MADDE 70

Toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanununun 70. maddesi; “Yönetim Planı” hakkındadır. Bu maddedeki şu tabir çok önemlidir: “.., , Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır. ,…”   Buradaki cümleyi kanunun ruhu itibariyle “bütün kat maliklerinin beşte dördü” olarak okumak gerekir. Aksine okumalar butlan durumdadır. 500 bağımsız bölümlü bir toplu yapıda 100 adedi farklı farklı kişilerin olsun, 400 tanesi de özel veya tüzel bir kişiliğe ait olsun. Burada malik sayısı 101’dir.400 bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilik   diğer bağımsız bölüm maliklerinin en az 80’i ile birleşmedikçe yönetim planını değiştiremez. Böylece azınlığın çoğunluğa tahakkümü de önlenmiş olur. Kanun koyucunun amacı da budur. Yoksa yukarıdaki örnekte, toplu yapıdaki   400 bağımsız bölüme malik olan kişi (banka veya şirket veya imalatçı firma, toprak sahibi) tek başına bağımsız

4 MADDEDE SİTE YÖNETİMDE GİDERLER VE AİDATLAR

1.     Site Yönetiminin Giderleri nelerdir? (KMK madde 20,72) Sitelerin güvenli, temiz, bakımlı bir yaşam alanı olması ve bu özelliğin muhafazası için bazı tanımlı enerji-malzeme-emek kalemleri ihtiyacı bulunur. Bu ihtiyaçların karşılanmasından giderler oluşur. Bu ihtiyaçların yanında maliklerin beklentileri ile sosyal yapının gereği bazı lüks işler de talep edilebilir ve bunların da giderleri oluşur. İhtiyaç/ mecburiyet   olarak nitelendirilen güvenlik-temizlik ve bakım KMK madde 19’da zorunlu kılınmış ve bunların giderlerinin paylaşımı da KMK madde 20’de hükme bağlanmıştır. 2.     Site Yönetiminin Giderleri Nasıl Karşılanır? (KMK madde 20) Bu konu, eğer yönetim planında farklı bir hüküm yoksa, KMK madde 20 hükümce uygulanır. Yönetim planında giderlerin paylaşımına esas olarak (arsa payı, m2, eşit veya karma) bazı paylaşım şekilleri öngörülmüş ise, oluşacak gider avans niteliğinde bu öngörü çerçevesinde paylaştırılır. Gider avansına bazı gerekçelerle katılmamak müm