Ana içeriğe atla

22 MADDEDE SİTELERDE YÖNETİCİ/YÖNETİM KURULU DETAYLARI



  1. Yöneticinin kat malikleri arasından olma zorunluluğu yoktur. Ancak yönetim planında yöneticinin özellikle kat malikleri arsından seçileceğine dair bir hüküm varsa buna uyulması gerekir,  (Y.18.HD. 21.02.2005 9623-1065) bu durumda  4/5’den az bir  kararla yönetim planına muhalif olarak seçilen dışarıdan yönetici yetkisiz kalır, çok da rastlanmayan bir durum olsa da, ancak 4/5 oydan ve fazlası ile seçilen dışarıdan yönetici kanuni yöneticidir. Çünkü yönetim planını değiştirme sayısal (oylama)  oranı , 4/5 oy çoğunluğudur. Bu konunun seçim gündeminde tutanağa geçmesinde fayda vardır, yönetim planının ayrıca değiştirilmesine ve tapuya şerhine gerek yoktur. Yönetim planında yöneticinin özellikle kat malikleri arasından olmayacağına dair bir madde çok sıkça rastlanır bir durum değilse de, böyle bir hüküm içeren yönetim planlarına da uymak ve yukarıdaki istisna örnekte olduğu gibi, (4/5 oy çoğunluğu ile ) yönetim planının bu hükmünün aksine davranılabilir. Günümüzdeki yüzlerce, binlerce bağımsız bölümden oluşan sitelerde, kurullara katılım oranı %10-ları bile bulmazken, bu konuya girmemizin sebebi yazımızın detay içermesinden dolayıdır.
  2. Kat malikleri/temsilciler kurulunca seçilip yetkilendirilmiş yönetici, bu kurulların kendileri veya mahkeme tarafından bu kararın iptal edilmesine kadar yetkilidir.
  3. Yönetici/ yönetim kurulu kanunen veya yönetim planına göre bir veya iki yıllığına seçilmiş olabilir. Ancak yetkili kurul kanundaki çoğunluğu (kat maliklerinin sayı ve arsa payı / temsilciler (katılan)  kurulunun salt çoğunluğu) ile yönetimi her zaman değiştirebilir. Burada önemli olan bu karara ilişkin kurul çağrısının, toplantı açılışının ve oylamanın hukuki sağlıkta yapılmışlığıdır.
  4. Sekizden az bağımsız bölüme sahip olan anagayrimenkullerde yönetici seçimi şart değildir, ancak kat malikleri yönetici seçebilirler. Bu konuda yönetim planına madde konmuşsa, bu madde hükmü kanunen geçersizdir, mahkeme yönetim planına böyle bir madde konulmasına hükmedemez. (YHGK 03.07.1974 1599-812)
  5. Buna rağmen, kat malikleri, bağımsız bölüm sayısı sekizden az olsa da  mahkemeden  yönetici ataması isteyebilirler. Toplu yapılardaki temsilcilik ile yöneticilik kavramı aynı şeyler değildir. Toplu yapı dahilinde, blok niteliğinde tek bir bağımsız bölüm için bile, yönetim planında temsilci seçilmesine ilişkin hüküm bulunabilir ve bu hüküm geçerlidir.
  6. Yönetici seçilen kat maliki bu göreve zorlanmaz,  istifa hakkı vardır. Yöneticilik, ölüm, istifa, alınma ile sona erer.
  7. Yöneticinin oybirliği ile seçilmesi gibi bir şart yönetim planına yazılamaz, böyle bir yönetim planı hükmü geçersizdir.
  8. Yönetici kat maliklerine ayrı ayrı hesap vermek zorunda değildir, sadece kat malikleri kuruluna hesap vermekle sorumludur.
  9. Yönetici görevde olduğu sürece, mahkeme yönetici atayamaz. Mahkemeye, yönetici atanması talebi ile gidilecekse, bu konuyu yeterince detaylı olarak işleyen bir toplantı/kurul tutanağının oluşturulmasında ve mahkemeye  sunulmasında büyük fayda vardır.  (YHGK 15.03.1995 18/27-172)
  10. Bir anagayrimenkulde, tüm bağımsız bölümler bir kişiye aitse, malik yasal olarak yönetici durumundadır. (Y.18. HD. 2309. 1996 6417-7519)
  11. Yöneticin seçimine ilişkin gündemli bir toplantıda, kanun hükümlerinde belirtilen nitelikli çoğunluk ile atanamayan (atanan)  yönetici ile ilgili kararın iptali gerektiğinde, talep de varsa,mahkemece yönetici atanır. (Y.18.HD.11.11.1997 8142-10622)
  12. Mahkemenin, yönetici ataması kararı da , diğer maliklerce temyize taşınabilir. Mahkeme , kendisine bir başvuru yoksa ve /veya kurul toplanıp da böyle bir çabaya girmemişse, resen yönetici ataması yapamaz. (Y.18. HD. 07.06.2010  949-8502)
  13. Yönetim planında belirtilmiş veya teamül olmuşsa, sırası geldiği halde yöneticilikten kaçınan kat maliki, dışarıdan (kat malikleri kurulunca atanan) yöneticinin masraflarını karşılamaktan sorumlu tutulabilir, en doğrusu bu tip hüküm bulunan yönetim planına bu sorumluluğu da dikte etmektir.
  14. Yöneticinin görev süresinin bitmesi ile, yöneticinin verdiği vekalet geçersiz duruma düşmez, ancak davanın açıldığı veya icra takibinin başladığı tarihte yöneticinin görevde olması gerekir.
  15. Kat malikleri, yasal olarak hasım oldukları veya yasa gereği dinlenmeleri gereken yönetime ilişkin bir mahkeme kararını, taraf olmasalar bile temyiz edebilirler.
  16. Kat malikleri kurulu, anataşınmazın yönetimini bir kişiye veya üç kişiden oluşan yönetim kuruluna verebilir. Yönetim planında özel bir madde olmadıkça, kat malikleri kurulunca aksine bir kara alınmadıkça, yönetim kurulunu oluşturan üç kişinin tüm işlemleri birlikte yapmaları gerekmez. Kat malikler kurulu tutanağında veya yönetim kurulunun  ilk toplantısında alacağı bir kararla, üyeler aralarında görev bölümü yapabilir veya tüm yetkiyi bir üyeye bırakabilirler.
  17. Kat maliki olmayan yönetici, kat maliklerince özellikle yetkilendirilmedikçe, maliklik haklarından doğan konularda doğrudan  dava açamaz.
  18. Yöneticiler, KMK ve kanuna muhalif olmayan yönetim planı ve kurul kararları ile kendilerine verilen görevleri yerine getiriler, bunun dışında yetkili değillerdir.
  19. Yönetici, işveren durumunda olan kat malikleri nam ve hesabına işveren vekilidir.
  20. Kat maliki olmayan yönetici, kat malikleri kurulu kararının iptalini isteyemez.
  21. Malik olmayan yönetici, KMK madde 24’de dayanarak ( tapuda mesken olan bağımsız bölümün işyeri olarak kullanılması)  dava açamaz.
  22. Yöneticinin temsil yetkisi Kat Mülkiyeti Kanunuyla sınırlıdır.

Nihat Dönmez- Site Yönetimleri Danışmanı       www.konutsitesiyonetimi.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 MADDEDE SİTE YÖNETİMİNDE KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

1.        Kat İrtifakı; yapılmakta olan ya da yapılması tasarlanan bir yapının bağımsız olarak kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki yahut arsanın ortak malikleri tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifaktır. Bu irtifaka sahip kişilere “Kat İrtfakı Sahibi” denir. 2.        Kat Mülkiyeti; tamamlanmış bir kargir (taş ve beton kullanılarak) yapının ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo..., gibi bölümleri üzerinde o taşınmazın maliki ya da ortakları tarafından kurulan mülkiyet haklarına “Kat Mülkiyeti”, bu hakka sahip olanlara ise “kat maliki”, denir. Aralarındaki farklar: 3.        Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda, bağımsız bölümler üzerinde   söz konusu iken, kat irtifakı yapılmaya niyetlenilmiş, bunun için resmi merciden gerekli izinleri alınmış ve tapuya tescil edilmiş olmasına rağmen henüz fiili-hukuki anlamda tamamlanm

TOPLU YAPILAR VE KMK MADDE 70

Toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanununun 70. maddesi; “Yönetim Planı” hakkındadır. Bu maddedeki şu tabir çok önemlidir: “.., , Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır. ,…”   Buradaki cümleyi kanunun ruhu itibariyle “bütün kat maliklerinin beşte dördü” olarak okumak gerekir. Aksine okumalar butlan durumdadır. 500 bağımsız bölümlü bir toplu yapıda 100 adedi farklı farklı kişilerin olsun, 400 tanesi de özel veya tüzel bir kişiliğe ait olsun. Burada malik sayısı 101’dir.400 bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilik   diğer bağımsız bölüm maliklerinin en az 80’i ile birleşmedikçe yönetim planını değiştiremez. Böylece azınlığın çoğunluğa tahakkümü de önlenmiş olur. Kanun koyucunun amacı da budur. Yoksa yukarıdaki örnekte, toplu yapıdaki   400 bağımsız bölüme malik olan kişi (banka veya şirket veya imalatçı firma, toprak sahibi) tek başına bağımsız

8 MADDEDE SİTE YÖNETİMİNDE KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

1.        Kat İrtifakı; yapılmakta olan ya da yapılması tasarlanan bir yapının bağımsız olarak kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki yahut arsanın ortak malikleri tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifaktır. Bu irtifaka sahip kişilere “Kat İrtfakı Sahibi” denir. 2.        Kat Mülkiyeti; tamamlanmış bir kargir (taş ve beton kullanılarak) yapının ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo..., gibi bölümleri üzerinde o taşınmazın maliki ya da ortakları tarafından kurulan mülkiyet haklarına “Kat Mülkiyeti”, bu hakka sahip olanlara ise “kat maliki”, denir. Aralarındaki farklar: 3.        Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda, bağımsız bölümler üzerinde   söz konusu iken, kat irtifakı yapılmaya niyetlenilmiş, bunun için resmi merciden gerekli izinleri alınmış ve tapuya tescil edilmiş olmasına rağmen henüz fiili-hukuki anlamda tamamlan